SEO Araçları

AnasayfaSEO Araçları

SEO Araçları

Ücretsiz SEO araçları, ağırlıklı olarak, başlangıç derecesinde olan SEO çalışmalarında kullanılmaktadır. Kısıtlı olmakla birlikte, bu şekilde seo araçları uzmanların birçok konuda analiz yaparak, fikir sahibi olmasına neden olmaktadır. Ücretsiz seo uygulamalarının büyük bir kısmında, kısıtlamalar söz konusu olmaktadır ve bunları aşmak için de yine ücret ödenmesi durumu gündeme gelmektedir. Bir kısmı ise tamamen ücretsiz durumda olmakla birlikte, bu şekilde devam etmektedir. Ücretsiz olmaları ile öne çıkan seo araçlarını sıralayalım. En iyi seo araçları şöyledir,

Google Search Console

Uygulamanın eski adı, Google web yöneticisi araçları olarak geçmektedir. 20 mayıs 2015 tarihinden itibaren google search engine olarak adlandırılmaya başlamıştır. Ücretsiz bir uygulama olan sistem, mutlaka kullanılması gereken, temel fonksiyonları barındıran faydalı bir uygulamadır. Web sitelerinde, son derece geniş olanaklara sahip inceleme yetileri sunmaktadır. Site bağlantıları ayarlanması, backlink profillerin düzenlenmesi, site map, txt gibi uygulamaların düzenlenmesi, mobil uyumluluk tespit edilemeyen sayfalarda, tespitlerin yapılması, gibi birçok olumlu fonksiyonu bulunmaktadır. Diğer Google ürünleri ile iletişim kurulması noktasında kullanım büyük avantajlar sunmaktadır. Sıra bulucu ya da Google sıra bulucu olarak da adlandırılmaktadır.

Konu Tarayıcısı-The Topic Explorer

Bu uygulama, seomonitor.com tarafından geliştirilmiştir. Semantikkeyword aracıdır ve en önemli farkı dilimizde, Türkçe olarak ve Türkiye için düzenlenmiş bir uygulama olmasıdır. Sistemin öne çıkan özelliği, keyword derinliği ile keyword ler arasında semantik bağ kurma özelliğinin olmasıdır. Seomonitor.com üyeleri olanlar, müşteri olanlar, bu aracın üzerinden yapılan keyword aramaları projelere hedef keyword olarak eklemek mümkün olmaktadır. Ayrıca, keyword arama hacimlerinde yıllar içinde değişimler de gözlenebiliyor. Topic explorer birçok önemli detayı görmenizi sağladığından, firmamız olarak tavsiyemiz kullanmanız yönünde. Ücretsiz kullanım imkanı olması gerçekten büyük bir avantaj.

Google Analytics

Web sitenizin arama motorlarında görünürlüğünün durumu nedir, Ziyaretçiniz ne kadar, sitenizde ne tür düzenlemeler yaparsanız ziyaretçi sayınızı artırırsınız, bu soruların cevaplarını bulmak için mutlaka Google Analytics kullanmanız Mekjoy Bilişim olarak tavsiye olunur. Google site analizi olarak adlandırılabilir.  Web sitenizin trafiği noktasında, hemen her konuda size bilgi veren, sistem üstelik tamamen ücretsiz olarak hizmet vermektedir. Geniş özellikleri de oldukça verimlidir.Özelleştirmiş rapor görünümü ve kişiselleştirilmiş gösterge tabloları da verimli olarak kullanılabilir.

 

 

 

Google Trends

 İnsanların en fazla arama yaptıkları terimlerden, belirli anahtar kelimelerin arama istatistiklerine kadar oldukça geniş bir yelpazede bilgi edinmek için ücretsiz uygulama Google trends i kullanabilirsiniz.  Seo projesi içinde ağırlıklı yeri olmamakla birlikte, yardımlarınız için uygun çözümlerden biri olabilir.

Bing Webmaster Tools

Google search console gibi, birçok konuda bilgi veren araçlardan biri Bing Webmaster Tools uygulamasıdır. Son derece derinlemesine analizler yapan bir sistemdir, seo analiz, seo geliştirme önerileri içeren gerçekten verimli fonksiyonları içermektedir.

Yandex Metrica

Google gölgesinde kalmamak amacıyla, önemli çalışmalar içinde olan Bing, ile birlikte önemli yer almaya başlayan diğer bir arama motoru da şüphesiz ki Yandex tir. Yandex Metrica, web yöneticilerine ve seo uzmanlarına ücretsiz olarak hizmet vermektedir. Özellikle Rusya pazarında faydalı olan bir araç olduğunu belirtelim.

Screaming Frog

Screaming frog, farklı bir uygulama olarak, bir arama motoruna bağlı olmaksızın hizmet verem ilk kısıtlı ücretsiz araçtır. Ücretsiz versiyonu ile 500 URL sınırına kadar tarama yapılabilmektedir. Son derece kapsamlı fonksiyonları ile dikkat çekmektedir. Bilgisayar indirmek ve kurmak mümkündür. Ücretlendirme ise lisans başına senelik 149 pound olarak ücretlendiriliyor. Limitsiz tarama yapılan, analizlerin kaydedilebildiği, konfigürasyon seçenekleri olan bir uygulama.

Black Widow

Black widow ücretsiz bir araçtır ve site yapısını görmek mümkündür. Yapısal düzen ile site içi incelemelerin yapılarak, linkleme eksiklikleri tespit edilebilir. Son derece hızlı ve basit, aynı zamanda kullanışlı bir araç olup, site yapısında garip olan bölümleri de tespit etmenizi sağlar.

Soovle

Yazılan bir arama terimiyle ilgili, diğer arama terimlerini görme sağlayan, basit bir araç olarak, arama terimi yazılırken karşınıza çıkan benzer arama terimlerini ya da arama sonuç sayfasında en altında görünen ilgili aramalar bölümünde yer almakta olan tüm terimleri, Google ve diğer önemli sitelerden çekmektedir. Tek noktadan, arama yaparken, kullanılan anahtar kelimelerle birlikte, arama terimlerinin de görülmesi sağlanmaktadır.

 

Übersuggest

Ücretsiz ve basit bir araç olarak, soovle ye benzer bir mantık ile çalışmakta olan Über suggest kullanışlı bir araçtır. Yazılan arama terimi, kombinasyonlar, diğer anahtar kelimeleri de görmenizi sağlamaktadır. Über suggest birçok dilde hizmet vermektedir. web aramalarını değil, aynı zamanda, görsel haberleri, alışveriş gibi birçok kategorileri de bulunmaktadır.

Youtube analytics

Yotube analytics, tam olarak bir SEO aracı olmamakla birlikte, youtube seo yapmak isteyenler için ideal araçlardan biridir. Youtube kanalı istatistikleri ve kullanıcıların verim durumlarını sistem üzerinden alarak, önemli değerleri analiz edebilirsiniz. Youtube izlenme sürelerinde en önemli kriterlerden biri, şüphesiz ki, videolar hangi kitlelere, ne kadar ya da ne şekilde ulaştığının tespit edilmesidir. Bu şekilde inceleme yaparak, sonraki videolarınızın için etkili analizler yapabilirsiniz.

Ücretli Seo Araçları

SEO projesinin yeni başlatılması durumunda, iş hacmi de yüksek değilse, ücretsiz araçlar yeterli olacaktır. Ancak, büyüme sürecinde olan, ileri düzey SEO çalışmayı yapmayı hedefleyenler için bazı noktalarda takılma olacağını belirtelim. Ücretleri seo araçlarına, bu noktada, önemli ihtiyaç olduğunu belirtelim.

NOT. SEO çalışmasında nasıl bir yaklaşıma ihtiyacınız varsa, web sitenizin güncel durumu, hedef kitle, trafik hacmi, e ticaret yapma ya da yapmama durumu gibi birçok noktanın önemi vardır. Ücretli seo araçları seçerken bunları dikkate almalısınız.

Moz Analytics

Seo dünyasında en fazla duyulan sistemlerden biri Moz uygulamasıdır. Moz barındığı araçları ile çok sayıda firmaya ve seo uzmanına hizmet sunmaktadır. Moz analytcis uygulaması ile seo çalışmalarına destek vermektedir.

Moz analytics ile, seo analiz aracıyla sitenizin organik anlamda, arama trafiği, anahtar kelimelerin sıralanması, yüksek performansa sahip iniş sayfaları gibi birçok işlemden yararlanabilirsiniz. Sosyal medya erişimi, etkileşim sistemleri noktasında da faydalıdır. ücretleri, 99 ile 599 dolar arasında ücretlenmektedir.

Searchmetrics

Bir başka ücretli seo aracı ise, gelişmiş fonksiyonlara sahip ve teknik ve içerik organizasyonu açısından derinlemesine analiz imkanı sunan searchmetrics tir. Oldukça geniş bir fonksiyon içeriğine sahip olup, sınırsız işlevlerinden yararlanabilirsiniz. Kapsamlı bir sistemdir ve içeriği inanılmaz zengindir.

Anahtar kelime incelemesi ve araştırması, sıralama durumları, url bazında inceleme yapılması, site üstü geniş kapsamlı analizler, rakip sitelerle karşılaştırma yapılması, içerik analizlerinin yapılması gibi son derece geniş kapsamlı işlevleri bulunmaktadır. Temel özellikleri olan program 69 dolar üzerinden satışa sunulmaktadır. Bu sistemin önemli dezavantajı ise, ülkemiz sınırlarında mobil veri sunmamakta olmasıdır. Mobil uygulamalarının bir hayli yaygın hale geldiği günümüzde bu kesinlikle dezavantaj.

SEMRUSH

sEMRUSh son yıllarda yaptığı derin ve detaylı programları ile dikkat çekiyor. SEO araçları arasında en iyi olma konusunda da bir hayli iddialı. Gelişmi organik trafik özellikleri, keyword takip sisteminin olması, semantik veritabanı özelliği, sayfa bazlı içerikler, yapısal önerilerin bulunması, zengin diğer özellikleri ile semrush son derece dikkat çeken bir araç. Diğer yazılımlarla kıyaslandığında bir adım ileride olduğunu da belirtelim. Site üstü seo taraması link analizleri, link building, incelenen sitedeki hataların tespit edilmesi işlevlerinden bazılarıdır. Tarama sistemi son derece güçlüdür. Ülkemiz sınırlarında mobil verileri sunuyor olması da şüphesiz ki önemli bir özellik.

SEO Monitor

SEOmonitor, kısa sürede ilgi çekmiş bir seo performans ölçümü ve raporlama aracıdır. 2014 yılında kullanıma sunulmuştur. Oldukça popüler bir uygulamadır. Özellikle, teknik takiplerin yapılması ve keyword araştırması için kullanılabilir. Türkçe dilinde destek veren konu tarayıcısı sistemi de bulunmaktadır. Yeni kayıt yapan kullanıcılar için 14 günlük deneme süresi bulunmaktadır. Minimum 49 euro üzerinden alım yapabilirsiniz.

Majestic

Özellikle, link profilini merak edenler için, uygulama son derece uygun. Sitenin nereden, kaç tane link aldığını, link alınan sitelerin nasıl siteler olduğunu, hangi sayfalara link alındığını, linklerin getireceği tahmini trafiği, kayıp linkleri hepsini sistemle gözlemleyebilirsiniz. Ücretlendirme 49 dolardan başlamaktadır.

Ahrefs

Link profili inceleme imkanı sunan, ayrıca backlink incelemesi yanında, birçok fonksiyonu ile yardımcı olacak sistem araçlarından biri Ahrefs. Sitelerinize verilen linklerle ilgili kapsamlı tablo sunan ve aynı zamanda anahtar kelime noktasında gündemin nabzını da tutan bir araçtır. Bu fonksiyon ise content explorer olarak adlandırılmaktadır. 99 dolar ücretlenme aylık ödenmesi gereken miktardır.

 

 

 

Ryte

Türkçe dil desteği sunan bir araç olup, birçok küçük araçlar birlikte kullanıldığında, farklı amaçlar için memnun şekilde kullanabilirsiniz. Bu şekilde verileri elde edebilirsiniz. Aynı anda üç birbirinden farklı kullanıcıya imkan sağlamaktadır.

Sitebulb

Sistem, genel olarak İngilizce dilinde kullanılmaktadır. Özellikle görsel anlamda grafiklerin eşliğinde, seo projesinin renklendirilmesi mümkündür. Windows ile birlikte mac sürümünün de bulunduğunu belirtelim. Aylık ya da yıllık olarak lisans almak mümkündür.

Ücretsiz ve Ücretli SEO araçlarına genel bakış

Webmaster araçları, site analiz araçları, seo analiz araçları gibi, kullanılabilecek birçok ücretli ya da ücretsiz seo araçları bulunmaktadır. Bunların hepsinin de kendine özgü içerikleri ve işlevleri bulunmaktadır. Sitenizin durumuna, seo projesinin planlanmasına göre hangi araçları kullanmanız gerektiğini belirleyebilirsiniz. Tüm araçları kullanmanız gibi bir zorunluluğunuz bulunmamaktadır. Günümüzde,başarılı bir seo projesi için sitenizin özelliklerine göre, hem ücretsiz, hem de ücretli olan seo araçlarından kullanmanız yerinde olacaktır. Ücretsiz ya da belirli limite kadar ücretli olmayan seo araçları ihtiyaçlarınızı karşılamakta ise, ücretli seo araçlarını kullanmayabilirsiniz.

Elbette yukarıda konu edilen araçların hiçbiri tam anlamıyla mükemmel, eksiksiz değildir. Hataları, eksikleri olabilir. Geçmiş işlemlerinizden dersler alarak, tecrübelerinizi ortaya koymanız son derece önemlidir. Önerimin seo araçlarına her zaman şüpheyle yaklaşın ve seo tecrübelerinizi her zaman artırmaya özen gösterin.


Top